IZABELLA (Eper-szőlő)


USA fajta. Szülők: Vitis vinifera x vitis labrusca természetes hibrid. A magoncot Izabella Gibbs találta New York államban és Williams R. Prince kezdte termeszteni 1816- ban. Ő adta az Izabella nevet is a fajtának.  Európába 1920- ba hozták be. Érési idő: szept. 15- 20 körül. Fürt: 150- 200 gr. közepesen tömött. Bogyó: 18 x 18 mm. 3- 5 gr. fekete, labrusca ízű. Cukor: 16- 18 %, sav: 6- 7 gr ./l. Direkttermő. Betegség ellenállás magas. Rezisztens. Fagy: -25 C°. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Izabella_(sz%C5%91l%C5%91fajta)

http://http://winogradnik.ru/universal_sorts/izabella.html#elem

Foto: saját kép                        Termesztési tapasztalatok: lásd lent

IZABELLA (2)

Saját termesztési tapasztalat: Házi kertekben még most is elterjedt fajta. Még a mai korszerű fajták sem tudták kiszorítani a termesztésből. Az Othellóval együtt jó párost alkot főleg lugas formájában. Népszerűsége igénytelensége miatt maradt meg, de van aki az íze miatt ragaszkodik hozzá. Tőkéje igen erős növekedésű, vesszői közepesen vastagok, hosszú ízközűek. Levele vastag, durva, három karéjú, fonákja fehéren gyapjas. Fürtje hengeres, közepesen tömött, átlagban nálam 100-150 gr.Sokáig a tőkén tartható. Bogyója húsos, kocsonyás állagú, bőre vastag, rágós, ehetetlen. A bogyó héja könnyen leválik a bogyóhústól.Nem festőlevű. Íze erősen labrusca. Minden évben időjárástól függetlenül jól termékenyül, nincs apró, vagy madárkás bogyó. Esőben nem reped, nem rothad, darazsak nem bántják. Gombás betegségeknek jól ellenáll. Rövid csapon is jól terem, fagyállósága magas.

Helyhiány miatt kivettem a gyűjteményből.